« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Вижте кои имена черпят днес

Православната църква почита Света великомъченица Христина. Имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристиян. Св. великомъченица Христина била родом от гр. Тир. Нейният баща бил управител. Наричал се Урбан и бил известен жесток езичник. Когато Христина пораснала и взела да разсъждава, тя със собствения си разум стигнала до познанието на истинския Бог и Неговите величествени създания. После чрез откровение познала и Богочовека Христа и започнала да Му се моли. Тя до такава степен се погнусила от езическите вярвания в несъществуващите богове, че веднъж, в порив на свещена ревност към истината, счупила домашните сребърни и златни идоли и ги хвърлила през прозореца. От тази нейна постъпка баща ѝ люто се разгневил. Христина смело му изповядала своята вяра в истинския Бог. Майка ѝ със сълзи на очи я молила да се откаже от вярата си в Христа. Баща ѝ пък я подложил на страшни изтезания. Младата мъченица с непоколебима твърдост изтърпяла всичко. Поразени от това, мнозина езичници обърнали душите си към Бога, когото Христина изповядвала. Баща ѝ умрял внезапно през нощта, когато измъчената Христина по негова заповед била хвърлена в тъмница. Управителите Дион и Юлиан продължавали да мъчат изповедницата. Най-после като видял безуспешността на всички старания да я склонят да се отрече от Христа, Юлиян заповядал смъртно да накажат Христина. Войници я проболи с копията си. Това станало около 300 г. в царуването на Диоклетиан. Един от родствениците на Христина погребал нейното многострадално тяло. Иосиф Песнописец (IX в.) написал в чест на великомъченица Христина канон, в кондака на който се говори за нейните св. мощи, които източвали изцеление. blitz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 97
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 110
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 118
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 135
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 113
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение