НАСА: Има планета, на която може да гледате троен залез

Орбиталният космически телескоп TESS на НАСА откри нова екзопланета, която обикаля едновременно около 3 звезди. Сателитът за откриване на транзитиращи екзопланети или TESS е в орбита само една година. Както подсказва името, той е предназначен за откриване на екзопланети по транзитен метод - планетите се забелязват, когато преминават пред своята звезда. Сателитът е най-съвършения подобен апарат, благодарение на който човечеството ще направи множество открития - включително и на потенциално обитаеми екзопланети. Последното откритие на TESS е планетата LTT ​​1445Ab. Тя се намира на около 22,5 светлинни години от Земята и е разположена в средата на система с три звезди. Температурата на повърхността е по-висока от тази на Земята, но по-ниска от тази на Венера, като достига до 160 градуса по Целзий. Това значи, че там едва ли има живот. Тройната звездна система, в която се намира екзопланетата се състои от три червени джуджета. Те са много по-малки и по-хладни от Слънцето, заради което са невидими с просто око, въпреки че се намират близо до Земята. LTT ​​1445Ab е около 1,35 пъти по-голяма по размери от Земята. Нейната маса обаче е 8,4 пъти повече от масата на нашата планета. Учените заключват, че екзопланетата е скалиста. Тя дори може да има атмосфера, заради което от НАСА ще продължат изследванията си върху обекта, въпреки липсата на каквито и било шансове там да има живот. Една година на LTT ​​1445Ab продължава малко над 5 земни дни. Това се дължи на твърде близкото разстояние, на което се намира екзопланетата до едно от слънцата. Макар 160 градуса по Целзий да не са екстремно много, то планетата е подлагана на опустошителни нива на радиация от звездата си. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 171
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 133
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 124
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 137
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 256
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.