« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

За първи път започна реставрация на ковчега на Тутанкамон

Египет съобщи, че за пръв път е започнал реставрация на позлатения ковчег на известния фараон Тутанкамон преди очакваното догодина откриване на нов музей, предаде Асошиейтед прес. Министърът по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани днес съобщи, че реставрацията ще отнеме най-малко осем месеца, тъй като ковчегът никога досега не е бил реставриран, откакто е открит през 1922 година от Хауърд Картър в Луксор. "Саркофагът е понесъл доста щети, включително поради висока влажност на въздуха, а златните плочки, които го покриват, са нестабилни. Специалистите откриха и цепнатини в горния позлатен слой на саркофага, заяви преди дни директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан. Той допълни, че дървената конструкция на погребалното съоръжение трябва да бъде укрепена. Транспортирането на безценния товар премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори той бе охраняван от полиция по пътя му до музея. "Саркофагът ще бъде показан в специална зала на новия музей, посветен на съкровищата от гробницата на Тутанкамон, редом с всички други златни саркофази на фараона, които ще бъдат пренесени от музея до площад "Тахрир", каза кураторът на новия Египетски музей Табиб Абас. След като гробницата е открита, учените установяват, че най-външният саркофаг на младия фараон е отварян не веднъж, а два пъти още в древността. Зад вратите на втория саркофаг от позлатено дърво, който сега подлежи на реставрация, откриват главния саркофаг с непокътнат печат, което означава, че мумията на фараона е неосквернена. Тутанкамон е живял преди 3000 години. Възкачва се на трона на 9 години и управлява до смъртта си на 18 или 19-годишна възраст. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 91
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 105
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 115
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 129
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 110
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение