Биологичните оръжия ще могат да избират жертвите си според тяхното ДНК

Един от последните доклади, изготвени от учени в университета Кембридж алармира за възможността биологичните оръжия на бъдещето да бъдат създавани така, че да подбират сами жертвите си, в зависимост от тяхното ДНК. Проучването на "Центъра за изследване на риска за човечеството" в университета привлече вниманието на журналисти от The Telegraph, които публикуваха материал за него. В него се твърди, че правителствата на най-влиятелните държави са се провалили в подготовката си за оръжия от бъдещето. Такива базирани на авангардни технологии, изкуствен интелект, генно модифициране. В това число и за оръжия, които по биологичен начин могат да се насочат срещу определена раса или етнос. Докладът на учените излиза с препоръка да бъдат създадени независими групи, които да разработят стратегия и да оценят риска от подобни оръжия и предварително да създадат методи за противодействието на подобни заплахи. В наши дни дори най-високите технологични пробиви могат да бъдат постигнати на много ниска цена. С малко средства, различни терористични групи и учени, обвързани с тях в наши дни могат да разработят ужасяващи оръжия, действието на които дори не можем да си представим. "Нещата съвсем скоро може да не опират до бомби, патрони и ракети, а до нещо много по-интелигентно. Оръжие, което може да поразява само определена етническа група, базирано на генетичния ѝ профил." Препоръката е да не се чака в никакъв случай такова оръжие да бъде създадено, за да се противодейства. Учените подканят "добрите" да са крачка напред, разработвайки противодействие срещу нещо подобно. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 97
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 89
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 86
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 94
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.