Синтетични протеини може да доведат до появата на нов вид живот

Всички живи организми на Земята към момента са създадени на основата на протеини, които пък са базирани на едни и същи 20 амино киселини. Така съществува и се развива животът на нашата планета и до момента не знаем за друг възможен вариант. Това обаче скоро може да се промени, защото учени от Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж възнамеряват да създадат полимери, съставени от нови амино киселини. Научният пробив може да се окаже възможен чрез цялостен редизайн на рибозомите - клетъчни органели, които са своеобразна молекулярна фабрика, намираща се във всички живи клетки. Тя синтезира протеини и превръща генетичните особености в реални характеристики на организмите. Според изследователския екип зад проекта, в по-далечно бъдеще това би позволило развитието на концептуално нови лекарства, материали с необикновени свойства и дори - на пълноценни молекулярни машини. А може би - и на нов вид живот, непознат на нашата планета. Това обаче може и да се окаже опасно, както и да доведе до появата на нов тип биологични оръжия, болести и други неочаквани последици. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

happy burgas

Най-четени

Проектът за площад „Св. св. Кирил и Методий“

  • 27 Окт 2021
  • 168
Как пл. „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас да стане привлекателно място и зона за туристически атракции, събития, фестивали и базари?

Конкурсът „Морето не е за една ваканция“ приключи

  • 27 Окт 2021
  • 131
Над 300 творби събра любимият конкурс на учениците „Морето не е за една ваканция“. В раздел „фотография“ пристигнаха над 200 снимки от всички краища на страната, а в раздел "компютърна рисунка" над 100 творби.

Зелена светлина за изграждане на нова болнична сграда и нов медицински център на КОЦ-Бургас

  • 27 Окт 2021
  • 121
„Моля, с грижа за здравето на бургазлии, да се отнесете отговорно и да подкрепите докладната записка за Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди четири години стартирахме този мащабен проект и сега предстоят две докладни записки, които трябва да подкрепите.

Дебат "Черно море и бъдещето" за 31 октомври

  • 27 Окт 2021
  • 134
„Черно море и бъдещето“ е темата, по която 17 ученици от ЧОУ „Д-р М. Монтесори” ще дебатират и очертават бъдещето на Черно море с преподавателите си, с учени и експерти.

PLSQL ONLINE TRAINING CAMP - безплатно обучение по софтуер

  • 26 Окт 2021
  • 254
В средата на ноември в Бургас ще стартира второто издание на PLSQL ONLINE TRAINING CAMP – безплатно обучение по бази данни от софтуерната компания Fadata, насочено както към студентите по програмиране и младите специалисти от района, така и към тези, които търсят преквалификация и ново начало за своята кариера.