« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Необичайна и странна озонова дупка над Антарктика

По-малко от един месец след старта на сезона на антарктическата озонова дупка през 2019 г. службата за наблюдение на атмосферата на Коперник (CAMS) отбелязва, че през тази година дупката намалява по размер и бързо ще продължи да прави това през следващите три дни, за да достигне до безпрецедентно малка площ за това време на годината. Прогнозата също показва, че след този минимум дупката бавно отново ще се увеличава. Настоящите очаквания са, че озоновата дупка през 2019 г. може да има най-малката площ от която и да е озонова дупка от Антарктида от средата на осемдесетте години. Обикновено озоновата дупка в Антарктида започва да се образува всяка година през август, достига максимален размер през октомври и се затваря до декември. От началото на септември, обаче, полярният вихър - вихър от студен въздух в стратосферата, който осигурява условията, необходими за разрушаване на стратосферния озон и произтичащото от него образуване на озоновата дупка в Антарктида, е изместен далеч извън полюса и отслабен от внезапно затопляне на стратосферата. Температурите в горната стратосфера се покачват значително (до над 40 ° С над нормата!), а полярният вихър е по-нестабилен от обикновено. Старшият учен от CAMS Анте Иннес обяснява: "Има много вариабилност в озоновата дупка от година на година, например през 2017 г. тя беше доста малка, след това през 2018 г. беше по-дълбока и голяма и с по-дълъг живот. Тази година обаче дейността е изключително необичайна. Последният път, когато се случи нещо подобно, но не чак толкова ненормално беше през 2002 г., когато озоновата дупка всъщност се разпадна на две много различни части. " "Монреалският протокол е подписан през 1987 г. - за забрана на използването на основните химически вещества, разрушаващи озона, произвеждани от човека. Следователно концентрациите на тези вещества намаляват и очакваме нивата на озон в Антарктида да се върнат до стойностите отпреди 1980 г. до 2060 г. Това дългосрочно очакване не се променя от много необичайната ситуация за тази година. " Обикновено, когато слънчевата светлина се върне в полярния регион след зимата на Антарктида, химикалите, образувани във вихъра по време на полярната нощ, инициират бързо разрушаване на озона. Тази година студеният въздух с ниски нива на озон се смесва с по-топъл, по-богат на озон въздух извън вихъра, който вероятно разрежда и деактивира част от озоноразрушаващите химикали във вихъра. Това води до по-малък потенциал за бързо разрушаване на озона, когато пролетното слънце пристига над Антарктида. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 334
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 424
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 309
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 399
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 346
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.