« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: Как да излезем от състоянието на постоянно напрежение и депресия?

Катя ПЕНЕВА, психолог: С малко повече оптимизъм и решителност можем да решим голяма част от проблемите си и да се настроим позитивно


Мой близък се намира винаги в състояние на напрежение и депресия. Как да му помогна?

Не бихме могли да помогнем на някой щом той не е пожелал това. Добри съвети, приятелска подкрепа. Нищо не е в състояние да промени деструктивното поведение на човек, който сам е решил да затъва в собствената си безпомощност.
Няма човешко същество без проблеми. На всеки един от нас често се случва да се чувства потиснат, да няма настроение, едно и също чувство на постоянно безпокойство да не му дава покой, понякога със седмици, дори и с години. Много бързо сме готови да залепим диагнозата „ депресия“ – така сякаш слагаме карантина на вратата си и доброволно се самоизолираме.
Човешката душа е чувствителна, а тялото ни попива всяка неизразена емоция, превръщайки я в болест. Така, криейки се зад болежките си, искаме да изтрием въпросите в живота, на които нямаме отговор или отлагаме решението им с години. Антидепресанти, алкохол, наркотици, висококалорична храна. Йога, медитация, смирение. Бягство в окултизъм, книги за самопомощ и всичко това с идеята да се почувствате по-добре в тинята на собствените си нерешени проблеми. А болката си тлее и ни изгаря от вътре и въпреки усилията ни да потушим огъня с безсмислени практики, ние още повече повишаваме температурата на човешкото си страдание.
Нямаме право да складираме проблемите си в подземията на душите си. Количествата, които натрупваме, ни закопават още по-надълбоко в собствената ни безпомощност и не можем да дадем път на новите си идеи. Често се случва когато сме намерили решение на един проблем, да се отвори друг и вместо да си починем, отново да сме в състояние на тревожност. Но такъв е животът ни. Много динамичен и постоянно променящ се. Вечно в усещане за безпокойство, угнетени или депресирани, болни и никога щастливи и усмихнати. Струва ли си човек да преживява толкова много болка, когато с малко повече оптимизъм и решителност може не само да реши голяма част от проблемите си, но и да си създаде по-позитивна нагласа, към случващото се в живота. Да приеме нещата такива, каквито са, и да извлече екстракта на лечебната им горчилка.
Какво ме мъчи? Какъв е основният проблем, който не е решен? С коя негативна мисъл си лягам и ставам? Какво искам да се промени, за да се “оправи животът ми”? Все простички въпроси, които не желаем да си задаваме и чакащи отговори, които дават решенията на всяка една конкретна ситуация. Да, понякога пътят към целите ни е дълъг, труден, изморителен и отегчителен, но няма пожелана, непостигната цел. Колкото и да са наранени и окаляни телата ни, винаги ще достигнем до извора, щом веднъж сме тръгнали към него.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургаски адвокат с интересен анализ на изявлението на Борисов

  • 14 Авг 2020
  • 151
"Ако се свика Велико народно събрание, господин Борисов ще си кара джипката още дълго, след като сегашните прогимназисти кандидатстват за висше учебно заведение". Това заключение направи бургаският адв. Михаил Хаджиянев след изявлението на премиера.

Нова Конституция не следва да бъде последно издихание на модела ''Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой''

  • 14 Авг 2020
  • 132
"Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект", коментира евродепутатът Радан Кънев.

Татяна Дончева: "На Борисов му липсва чувството за реалност и разбиране за протестите"

  • 14 Авг 2020
  • 130
Протестът трябва да продължи, защото премиерът се опитва с неистови усилия за "разджурка" още повече вече "разджурканата" ситуация с идеята, че това може би ще го спаси.

Нинова: "Борисов не е човекът, който може да рестартира системата"

  • 14 Авг 2020
  • 136
Лидерът на БСП също реагира негативно на заявката на премиера за промени в основния закон и свикване на ВНС.

Вдигнаха блокадата на ГКПП "Калотина", задръстването остава километрично.

  • 14 Авг 2020
  • 127
Колоната от коли вече е над 15 км, съобщава БНР.