« януари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

ИЗКУСТВОТО ДА ЖИВЕЕМ – беседи за любовта и другите неща от живота: Как да излезем от състоянието на постоянно напрежение и депресия?

Катя ПЕНЕВА, психолог: С малко повече оптимизъм и решителност можем да решим голяма част от проблемите си и да се настроим позитивно


Мой близък се намира винаги в състояние на напрежение и депресия. Как да му помогна?

Не бихме могли да помогнем на някой щом той не е пожелал това. Добри съвети, приятелска подкрепа. Нищо не е в състояние да промени деструктивното поведение на човек, който сам е решил да затъва в собствената си безпомощност.
Няма човешко същество без проблеми. На всеки един от нас често се случва да се чувства потиснат, да няма настроение, едно и също чувство на постоянно безпокойство да не му дава покой, понякога със седмици, дори и с години. Много бързо сме готови да залепим диагнозата „ депресия“ – така сякаш слагаме карантина на вратата си и доброволно се самоизолираме.
Човешката душа е чувствителна, а тялото ни попива всяка неизразена емоция, превръщайки я в болест. Така, криейки се зад болежките си, искаме да изтрием въпросите в живота, на които нямаме отговор или отлагаме решението им с години. Антидепресанти, алкохол, наркотици, висококалорична храна. Йога, медитация, смирение. Бягство в окултизъм, книги за самопомощ и всичко това с идеята да се почувствате по-добре в тинята на собствените си нерешени проблеми. А болката си тлее и ни изгаря от вътре и въпреки усилията ни да потушим огъня с безсмислени практики, ние още повече повишаваме температурата на човешкото си страдание.
Нямаме право да складираме проблемите си в подземията на душите си. Количествата, които натрупваме, ни закопават още по-надълбоко в собствената ни безпомощност и не можем да дадем път на новите си идеи. Често се случва когато сме намерили решение на един проблем, да се отвори друг и вместо да си починем, отново да сме в състояние на тревожност. Но такъв е животът ни. Много динамичен и постоянно променящ се. Вечно в усещане за безпокойство, угнетени или депресирани, болни и никога щастливи и усмихнати. Струва ли си човек да преживява толкова много болка, когато с малко повече оптимизъм и решителност може не само да реши голяма част от проблемите си, но и да си създаде по-позитивна нагласа, към случващото се в живота. Да приеме нещата такива, каквито са, и да извлече екстракта на лечебната им горчилка.
Какво ме мъчи? Какъв е основният проблем, който не е решен? С коя негативна мисъл си лягам и ставам? Какво искам да се промени, за да се “оправи животът ми”? Все простички въпроси, които не желаем да си задаваме и чакащи отговори, които дават решенията на всяка една конкретна ситуация. Да, понякога пътят към целите ни е дълъг, труден, изморителен и отегчителен, но няма пожелана, непостигната цел. Колкото и да са наранени и окаляни телата ни, винаги ще достигнем до извора, щом веднъж сме тръгнали към него.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

В памет на големия Стоян Цанев подреждат два етажа с негови творби в градската галерия „Петко Задгорски"

  • 17 Ян 2020
  • 44
До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на големия български художник Стоян Цанев ще имат възможност да се докоснат ценителите на изобразителното изкуство в Бургас.

Намериха дом на Валентин Райков от Бургас

  • 16 Ян 2020
  • 178
Социалните служби намериха на Валентин Райков, който вече месец живее в бургаската болница.

Главният прокурор възложи проверка на големите язовири

  • 16 Ян 2020
  • 179
Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна.

Над 3 млрд. лева лоши кредити са вече в колекторските фирми

  • 16 Ян 2020
  • 175
Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от неправителствената организация.