« август 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бетелгейзе значително потъмнява

Общността на астрономите - както любители, така и професионалисти, са развълнувани от съобщението, че звездата Бетелгейзе през последните дни значително потъмнява. Тези, които изучават по-детайлно небесното тяло, смятат, че човечеството е на път да преживее може би най-голямото събитие в историята на астрономията. Бетелгейзе, звезда в съзвездието Орион, е червен супергигант, една от най-големите звезди, известни днес, около 1 400 пъти по-голяма от Слънцето. Тя има достатъчно голяма маса и един ден неминуемо ще се превърне в свръхнова. Освен това, предвид развитието й, този ден ще бъде скоро по астрономически стандарти. Този огнен червен свръхгигант "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова. Когато това се случи, това ще бъде наистина вдъхновяваща гледка. Бетелгейзе е удобно разположена, достатъчно далеч (на около 600 светлинни години), за да няма опасност за Земята, но достатъчно близо, че яркостта й да стане спираща дъха гледка, която може да засенчи пълнолунието. Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден. Макар че има няколко звезди наблизо, които в крайна сметка ще станат свръхнови, Бетелгейзе вероятно ще е първата. Малко е вероятно, докато сме живи, да видим тази експлозия, но е по-достоверно, отколкото за другите супергиганти като Антарес или Spica.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Бургас за трети път домакин на национален ръгби турнир

  • 14 Авг 2020
  • 48
Бургас за трети път ще е домакин на атрактивен турнир по Плажно ръгби 5.

Готвят връщане на КПП-тата в областните градове?

  • 14 Авг 2020
  • 52
Страната ни съвсем сериозно се подготвя за подобно лошо развитие на пандемията, като според един от вариантите това може да се случи още на 18-ти септември, ако броят на заразените нарасне застрашително и има опасност здравната ни система да не издържи.

Побоища и изнасилвания в Беларус

  • 14 Авг 2020
  • 47
Милицията в Беларус издевателства над протестиращи.

Прокуратурата отчете какви нарушения са открити в Отманли, на Буджака и в Обзор

  • 13 Авг 2020
  • 167
Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието, констатират проверки на място и по документи, разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП) на министъра на регионалното развитие и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на транспорта информационните технологии и съобщенията и началника на ДНСК . Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

До дни започва голямото преместване на СУ „Добри Чинтулов” в съседното „Йордан Йовков”

  • 13 Авг 2020
  • 140
Ремонтни дейности вървят паралелно в двете бургаски училища „Добри Чинтулов” и „Йордан Йовков”, които до месец ще обитават една сграда. От следващата седмица ще започне и голямото преместване на всичко от СУ „Добри Чинтулов” в съседното на него школо.