« септември 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бетелгейзе значително потъмнява

Общността на астрономите - както любители, така и професионалисти, са развълнувани от съобщението, че звездата Бетелгейзе през последните дни значително потъмнява. Тези, които изучават по-детайлно небесното тяло, смятат, че човечеството е на път да преживее може би най-голямото събитие в историята на астрономията. Бетелгейзе, звезда в съзвездието Орион, е червен супергигант, една от най-големите звезди, известни днес, около 1 400 пъти по-голяма от Слънцето. Тя има достатъчно голяма маса и един ден неминуемо ще се превърне в свръхнова. Освен това, предвид развитието й, този ден ще бъде скоро по астрономически стандарти. Този огнен червен свръхгигант "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова. Когато това се случи, това ще бъде наистина вдъхновяваща гледка. Бетелгейзе е удобно разположена, достатъчно далеч (на около 600 светлинни години), за да няма опасност за Земята, но достатъчно близо, че яркостта й да стане спираща дъха гледка, която може да засенчи пълнолунието. Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден. Макар че има няколко звезди наблизо, които в крайна сметка ще станат свръхнови, Бетелгейзе вероятно ще е първата. Малко е вероятно, докато сме живи, да видим тази експлозия, но е по-достоверно, отколкото за другите супергиганти като Антарес или Spica.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Русия иска да разпита Навални в Германия

  • 21 Сеп 2020
  • 39
Главната прокуратура на Русия иска да разпита Алексей Навални и да разбере подробности за пътуването му до Новосибирск и Томск, съобщи РТ.

Филмите „Разстоянието между мен и мен" и „Процесът" можете да гледате днес във „Флората"

  • 21 Сеп 2020
  • 39
Четири много различни, но изключително впечатляващи филми са включени в програмата на Международния фестивал за документален и исторически филм DOCK International Documentary Historical Film Festival днес.

Тържествено откриха паметна плоча на сградата, където се е помещавал щаба на 24-ти пехотен черноморски полк

  • 21 Сеп 2020
  • 39
С духово музика и почести беше тържествено открита днес паметна плоча върху сградата, където се е помещавал щабът на 24-ти пехотен черноморски полк

Инициативата БулевАрт идва с нови изненади през настоящата седмица

  • 21 Сеп 2020
  • 38
Тази вечер, понеделник, от 19:30 ч. в #HashtagSTUDIO на ул. "Абоба" №1 ще се проведе традиционният QUIZ.

Бургас отбелязва Деня на Независимостта с празнична програма

  • 21 Сеп 2020
  • 37
По повод Деня на Независимостта на България и 112-та годишнина от обявяването ѝ, Община Бургас организира празнична програма. Ето какво включва тя: