« януари 2020 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Бетелгейзе значително потъмнява

Общността на астрономите - както любители, така и професионалисти, са развълнувани от съобщението, че звездата Бетелгейзе през последните дни значително потъмнява. Тези, които изучават по-детайлно небесното тяло, смятат, че човечеството е на път да преживее може би най-голямото събитие в историята на астрономията. Бетелгейзе, звезда в съзвездието Орион, е червен супергигант, една от най-големите звезди, известни днес, около 1 400 пъти по-голяма от Слънцето. Тя има достатъчно голяма маса и един ден неминуемо ще се превърне в свръхнова. Освен това, предвид развитието й, този ден ще бъде скоро по астрономически стандарти. Този огнен червен свръхгигант "прегаря" и животът му няма да продължи дълго. Звездата е само на около 8 милиона години, но е на път да се превърне в свръхнова. Когато това се случи, това ще бъде наистина вдъхновяваща гледка. Бетелгейзе е удобно разположена, достатъчно далеч (на около 600 светлинни години), за да няма опасност за Земята, но достатъчно близо, че яркостта й да стане спираща дъха гледка, която може да засенчи пълнолунието. Когато това се случи, резултатът от експлозията ще се вижда от Земята, дори и посред бял ден. Макар че има няколко звезди наблизо, които в крайна сметка ще станат свръхнови, Бетелгейзе вероятно ще е първата. Малко е вероятно, докато сме живи, да видим тази експлозия, но е по-достоверно, отколкото за другите супергиганти като Антарес или Spica.

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

В памет на големия Стоян Цанев подреждат два етажа с негови творби в градската галерия „Петко Задгорски"

  • 17 Ян 2020
  • 46
До невероятния художествен свят, изпълнен със символика и топлота, на големия български художник Стоян Цанев ще имат възможност да се докоснат ценителите на изобразителното изкуство в Бургас.

Намериха дом на Валентин Райков от Бургас

  • 16 Ян 2020
  • 178
Социалните служби намериха на Валентин Райков, който вече месец живее в бургаската болница.

Главният прокурор възложи проверка на големите язовири

  • 16 Ян 2020
  • 179
Главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС и на Главна дирекция „Национална полиция“ съвместно да извършат проверка на комплексните и значими язовири на територията на цялата страна.

Над 3 млрд. лева лоши кредити са вече в колекторските фирми

  • 16 Ян 2020
  • 175
Банките в България продадоха над 3 млрд. лева лоши кредити на колекторски фирми през последните две години. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите, съобщиха от неправителствената организация.