« септември 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха най-смъртоносната планета

KELT-9b е най-горещата екзопланета открита досега. Температурите на повърхността ѝ са от 4300 градуса по Целзий и надвишаващи тези на някои звезди. Последното откритие на учените относно KELT-9b обаче е още по-изненадващо. Оказва се, че атмосферата на планетата е толкова гореща, че молекулите в нея буквално се разкъсват. Планетата, която се намира на разстояние около 670 светлинни години от Земята, е гравитационно заключена. Това означава, че една и съща страна винаги е обърната към своята звезда. Оказва се, че на вечно огряната от светлина страна молекулите на водорода се разкъсват на парчета. Учените са изненадани и от това, че тъмната страна на планетата не е особено по-студена. Това означава, че въздушните потоци разпределят температурата от светлата към тъмната страна на екзопланетата, която е класифицирана като "горещ Юпитер". KELT-9b се намира на около 5 милиона километра от своята звезда и прави една обиколка около нея за 1 ден. За сравнение най-близката до Слънцето планета - Меркурий, се намира на около 55 милиона километра от нашата звезда. Екзопланетата обаче е далеч по-голяма от Меркурий. Всъщност масата на KELT-9b е близо 3 пъти повече от тази на Юпитер. Учените разкриват, че ветровете разпръскват атомите водород до тъмната страна на планетата, където те отново формират молекули. Циркулацията на атмосферата обаче отново ги води до светлата страна, където топлината ги разкъсва. Знае се, че KELT-9b губи своята атмосфера заради близостта си до своята звезда. Заради екстремните температури на планетата не могат да се формират редица молекули. Реактивните елементи, като желязо, не формират връзки. Учените са единодушни, че KELT-9b е най-негостоприемната за живот планета, позната досега на човечеството. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето на 29 септември

  • 28 Сеп 2022
  • 317
Бургас ще се включи в отбелязването на Световния ден на сърцето – 29 септември, с открита спортна тренировка на входа на Морска градина от 18.30 до 20.30 часа. Пак ще бъде позиционирана информационна шатра, на която ще бъдат раздавани на всички желаещи карти за спорт и информационни материали за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Пето издание на есенния арт базар по улица „Алеко Константинов”

  • 28 Сеп 2022
  • 251
След лятната пауза Арт базар в Бургас отново събира креативни творци, а красивата уличка „Алеко Константинов” ще предложи разнообразие от изкуства за всеки вкус– картини, книги , дизайнерско спално бельо, сувенири от вестници, бижута и други.

“БУРГАС вдъхновява с усмивки" улови над 3000 радостни момента

  • 27 Сеп 2022
  • 368
Пилотното издание на кампанията “БУРГАС вдъхновява с усмивки добави позитивна енергия и съдържание към бранда „БУРГАС – вълнуващ и артистичен“.

На 1 октомври Бургас отбелязва Европейските дни на птиците

  • 27 Сеп 2022
  • 345
На 1 октомври Бургас отбелязва Европейските дни на птиците. На 1 и 2 октомври Бърдлайф Интернешънъл и партньорите ѝ в Европа и Централна Азия празнуват удивителния свят на миграцията. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

За 11-ти пореден път - Национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“

  • 26 Сеп 2022
  • 424
Тази година за 11-ти пореден път ще се проведе Националният фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“, който е част от културния календар на Община Бургас.