« януари 2022 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Откриха най-смъртоносната планета

KELT-9b е най-горещата екзопланета открита досега. Температурите на повърхността ѝ са от 4300 градуса по Целзий и надвишаващи тези на някои звезди. Последното откритие на учените относно KELT-9b обаче е още по-изненадващо. Оказва се, че атмосферата на планетата е толкова гореща, че молекулите в нея буквално се разкъсват. Планетата, която се намира на разстояние около 670 светлинни години от Земята, е гравитационно заключена. Това означава, че една и съща страна винаги е обърната към своята звезда. Оказва се, че на вечно огряната от светлина страна молекулите на водорода се разкъсват на парчета. Учените са изненадани и от това, че тъмната страна на планетата не е особено по-студена. Това означава, че въздушните потоци разпределят температурата от светлата към тъмната страна на екзопланетата, която е класифицирана като "горещ Юпитер". KELT-9b се намира на около 5 милиона километра от своята звезда и прави една обиколка около нея за 1 ден. За сравнение най-близката до Слънцето планета - Меркурий, се намира на около 55 милиона километра от нашата звезда. Екзопланетата обаче е далеч по-голяма от Меркурий. Всъщност масата на KELT-9b е близо 3 пъти повече от тази на Юпитер. Учените разкриват, че ветровете разпръскват атомите водород до тъмната страна на планетата, където те отново формират молекули. Циркулацията на атмосферата обаче отново ги води до светлата страна, където топлината ги разкъсва. Знае се, че KELT-9b губи своята атмосфера заради близостта си до своята звезда. Заради екстремните температури на планетата не могат да се формират редица молекули. Реактивните елементи, като желязо, не формират връзки. Учените са единодушни, че KELT-9b е най-негостоприемната за живот планета, позната досега на човечеството. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

Най-четени

Голямо поскъпване на виното и спиртните напитки прогнозират производителите

  • 27 Ян 2022
  • 114
След поскъпването на храните, нагоре тръгват и цените на алкохола. За това предупреждават производители, вносители и търговци след значителното повишаване на разходите за транспорт, енергия и суровини.

Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи Община Бургас за ползотворното сътрудничество

  • 27 Ян 2022
  • 94
Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) връчи за осемнадесети път награди за развитието на българо-германските икономически отношения за 2021 г. С почетен плакет и грамота за ползотворно и тясно сътрудничество бе отличен кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Запишете се за “Киноклас Бургас 2022” към „София филм фест на брега“!

  • 27 Ян 2022
  • 92
Обичате Бургас и искате да снимате любимите си места, морето или творците му? Харесвате документалното кино и искате да създадете филм за своя град? Мечтаете да сте сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор?

Продължават ремонтите по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете“

  • 27 Ян 2022
  • 89
Улицата, която се намира в историческото ядро на града, между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в непосредствената близост до едноименния площад и катедрален храм, вече изглежда по напълно различен начин след ремонт по проект „„Път на културно-историческите ценности през вековете“, по който се реновира и Етнографския музей.

„Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии

  • 26 Ян 2022
  • 176
Заради драстичен отлив на пътници „Бургасбус“ временно спира някои курсове и линии Бургасбус“ ЕООД уведомява своите клиенти, че поради сложната епидемиологична обстановка и драстичния отлив на пътници, се налага въвеждане на някои временни промени в градския транспорт.