Северният магнитен полюс се измества към Сибир

Северният магнитен полюс се измества към Сибир заради промени в магнитните сили на две места в земното ядро, предава БНР. Учени от университета в Лийдс и датския Технически университет анализираха спътникови данни от 20-годишен период, за да установят геоложките сили зад изместването на северния полюс. Когато е уточнена позицията му през 1831 г., Северният магнитен полюс е в канадската част на Арктика, на полуостров Бутия в Нунавут. Оттогава при всяко измерване той се измества на север, средно с 15 км годишно. До 70-те години на миналия век движението му криволичи, но оттогава е по права линия. От 90-те години то се ускорява четири пъти и вече е 50-60 км годишно. При сегашната траектория се очаква полюсът да е на 390 до 660 км след 10 години, близо до Източносибирско море. Изместването на полюса се движи между две аномалии - отрицателни магнитни потоци. Единият е дълбоко под Канада, другият под Сибир. Те са известни отдавна, както и това че с времето нарастват или се свиват. От 1970 г. до 1999 г. промени във взаимодействието между течната мантия и плътното въртящо се ядро на планетата ни са удължили аномалията под Канада. Това е намалило силата на съответното магнитно поле, а под Сибир то се е засилило. Затова полюсът рязко се е насочил натам. Очакванията са полюсът да продължи да се движи, но специалистите не знаят докога, нито къде точно ще спре. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 84
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 94
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 97
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 136
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 114
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.