102-годишна оцеляла от Холокоста, чието семейство е убито в Аушвиц, е звезда от корицата на изданието за юли/август на Vogue Германия.
Маргот Фридлендер, родена Бендхайм, е родена в Берлин през 1921 г. Според кратка биография на уебсайта на Берлинския еврейски музей, Фридлендер прекарва първата част от войната с майка си и по-малкия си брат Ралф, след като родителите й се разделят.
Имали планове да избягат от страната, но през 1943 г. брат й бил арестуван от Гестапо. Майка им е депортирана в Аушвиц със сина си, където и двамата са убити. Но преди да си тръгне, тя оставя след себе си съобщение за дъщеря си, което гласяло: „Опитай се да направиш живота си.“
Friedländer, тогава само на 21 години, се укрива, но в крайна сметка е предадена от „ловци“ и е изпратена в лагер на нацистите . В интервюто си за Vogue Германия, Friedländer каза: „Благодарна съм. Благодарна съм, че успях. За това, че успях да изпълня желанието на майка ми. Че съм направила живота си.”
Vogue Германия каза, че са се срещали с Friedländer четири пъти тази година и че снимките на корицата са заснети през април в Ботаническата градина в Берлин.
Маргот Фридландер е един от малкото живи свидетели на преследването и убийствата на евреи по време на нацистката ера. Тя е награждавана няколко пъти за усилията си да гарантира, че ужасите от този период няма да бъдат забравени.
Двойният брой на Vogue ще излезе на 22 юни.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...