Проучване на Еврбарометър показва какви са смущенията при превоз

Около 73% от гражданите на 27-те държави-членки на ЕС са ползвали поне един вид обществен транспорт през последните 12 месеца. Това показва доклад на Евробарометър за пътническите права в Общността. Проучването е направено през януари и февруари 2024 г. и обхваща близо 27 000 души.

За сравнение, около 77% от българските респонденти са отговорили, че са използвали някакъв вид транспорт.

Според изследването 52% от хората в ЕС заявяват, че са използвали градски транспорт (трамваи, автобуси, метро и т.н.), една трета (33%) са се возили във влак, около една четвърт (23%) са летели, докато 14% са използвали автобус за по-дълги разстояния. Около 8% са се качвали на кораб или ферибот.

Българите са пътували най-често с автобус (42%) и по-рядко с влак (16%) или самолет (16%).

Осведомеността относно правата на пътниците в ЕС е най-разпространена в железопътния транспорт (33 %), след това във въздушния транспорт (30 %) и в автобусния транспорт (27%). За България хората твърдят, че са най-добре информирани относно правата си при ползване на автобусен транспорт.

47% от пътуващите с железопътен транспорт в ЕС са претърпели поне едно смущение или друг проблем при пътуване през последните 12 месеца. Най-често става дума за закъснение от един до два часа.

30% от европейските граждани, пътуващи със самолет са се сблъскали поне с един проблем при  пътуването си, най-често закъснение от два часа или повече (16 %), загубен или забавен багаж (7%) или анулиран полет (7%).

17% от хората в ЕС, използвали автобус, са претърпели поне едно смущение – най-често закъснение от повече от час и половина, докато 12% от пътуващите с кораб или ферибот са преживели поне едно нарушение – най-често закъснение от повече от час и половина.

Оплаквания на хората, срещнали проблеми при пътуване

Около две трети от пътниците във въздушния превоз, преживели някакъв проблем, са останали доволни от това как авиокомпанията се е справила с този проблем, докато това твърдят около половината от хората, пътували с жп или автобусен превоз, съответно претърпели някакво смущение.
85% от респондентите са отговорили, че биха се оплакали на някого, ако претърпят сериозно нарушение на тяхното пътуване, като на първо място това е транспортната компания.
В същото време едва по-малко от една трета (31%) от онези, които са преживели какъвто и да е проблем при пътуването си, са подали официална жалба. За България този процент е по-малък – около 27%.
Близо половината (48%) от останалите средно за ЕС смятат това за безполезно, докато у нас така са отговорили 51% от запитаните. Има и такива, които смятат, че сумата е малка (22% средно за ЕС и 14% за България) или пък процедурата е тромава (18% средно за ЕС и 13% за българите).
www.ecc.bg
Снимка: Darcy Lawrey/pexels.com
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...