Държавата отпуска 1,1 млн. лв. за развитие на изследователското и проектно­базираното образование на различни нива в средните училища.

Средствата са предназначени за изпълнение на дейности през първия етап на одобрената от правителството Национална програма „Образование с наука“. Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища ще могат да се включат в научно­изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Целта е в училищата да се използва потенциалът на академичните среди в дейности с научно-изследователско, иновационно, педагогическо, аналитично и логистично значение за училищната практика.

Програмата ще подкрепи училищата при реализацията на нови и традиционни извънкласни и извънучилищни дейности. Фокусът и е върху развитие и усъвършенстване на съществуващите научни конкурси, летни школи и мрежи от малки научно­изследователски общности. Ще има възможност за създаване на стажантски програми с научно-изследователски и иновативен характер за ученици, на мултимедийно съдържание за целите на образователния процес и др.

Програмата ще се изпълнява на три етапа в периода 2024 – 2028 г. Целта е да се развитие на изследователското и проектно-базираното образование, да се подкрепят поне 1000 учители при неговото прилагане, както и да има по-активно включване на музеите, обсерваториите и планетариумите в предоставянето на образователни ресурси. Ще се осигури и подкрепа от академичния сектор на училищните STEM центрове.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...