Тяхната обща стойност е 456 208 420 лв. Общият размер на средствата за безвъзмездна финансова помощ по процедурата е 1 129 881 600 лв. Към момента тези средства са разпределени по общини, като за Бургас лимитът е 80 000 000 лв., което се равнява на едва 17 % от стойността на подадените проектни предложения.

Предстои МРРБ да извърши оценяване и класиране на предложенията, като одобрените многофамилни жилищни сгради ще получат до 100% безвъзмездна финансова помощ. Община Бургас ще настоява, правителството да намери решение, с което да бъдат удовлетворени всички одобрени проектни предложения, независимо дали е надвишен лимитът от 80 млн лв.

От днес вече е отворена за кандидатстване процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“, а насоките са публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в раздел https://www.mrrb.bg/bg/nasoki-za-kandidatstvane-po-procedura-podkrepa-za-ustojchivo-energijno-obnovyavane-na-jilistniya-sgraden-fond-etap-ii/ ,

както и в портала https://eumis2020.government.bg/ . Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като средствата по процедурата са в размер на 282 470 400 лева с ДДС. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските или районните администрации. Допустими за участие са всички многофамилни жилищни сгради в страната, управлявани по реда на ЗУЕС и проектирани преди 26 април 1999 г.

За повече информация желаещите може да се обръщат към Енергийния офис в сградата на Дома на НХК

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *