В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас.

Основната тема на форума е „Развитие на градския електротранспорт за обществен превоз на пътници“. Той започна тази сутрин в административната сграда на Индустриален и логистичен парк – Бургас, ул. „Крайезерна” №155. От името на кмета Димитър Николов поздрав към участниците отправи неговият заместник Станимир Апостолов. Събитието уважи с присъствието си и областният управител проф. Мария Нейкова.

Организатор на конференцията е „Бургасбус“, в лицето на мениджърския екип – управителят инж. Петко Драгнев и неговият заместник Любомир Атанасов. Модератор е инж. Иван Костов, председател на УС на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България.

През последните години Бургас обнови изцяло своя градски транспорт. Общината осигури след спечелен проект 56 нови електробуса. Така бяха спестени значителни средства във времето, когато цената на конвенционалните горива скочи три пъти. „Бургасбус“ изгради своя собствена фотоволтаична централа. Дружеството се готви да закупи и батерии. Така ще съхранява за дни без слънце и ще оползотворява произведената, но неизразходена енергия.

 

Ето и оставащите събития от програмата на конференцията:

 

11:45 ч. – „Повишаване на пробега на електромобилите, посредством смесени подходи“ –

докторант-инж. маг. Ивелин Бакалов

„Телематичен мониторинг на електротранспортни средства“ – докторант-инж. маг. Кристиан Лодкаджиев, Център по информатика и технически науки Бургаски свободен университет

13:15 ч. – „Токоизправителни станции – добри практики в „Столичен електротранспорт” ЕАД и „Метрополитен” ЕАД, нови решения за управление на ТИС” – д-р инж.  Лалев, „Сименс мобилити България” 

13:40 ч. – „Анализ на причините за възникване на възпламеняване в електрически автомобили” – гл. ас. Илко Търпов, ВТУ „Тодор Каблешков”

14:10 ч. – „Европейските политики за българската електромобилност” – инж. Стефан Абаджиев

14:25 ч. – Превоз до Автобусно депо на „Бургасбус” ЕООД

14:40 ч. – Разглеждане на зарядна зона за електрически автобуси с 44 захранващи станции тип AC/DC и функционираща фотоволтаична централа, захранваща зарядната зона. Разглеждане на Диспечерския център на дружеството

 

26.07.2024 г.

10:00 ч. – Разглеждане на Автобусно депо. Разглеждане на зарядна зона за електрически автобуси с 12 захранващи станции тип DC/DCна територията на Тролейбусно депо в „Меден рудник“.

11:00 ч. – Обсъждане на програма за работа на АПГЕТ през 2024 г.

12:00 ч. – Закриване на националната конференция

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...