Любопитни science.nasa.gov
НАСА успешно прехвърли операциите на космическия телескоп Хъбъл на агенцията към алтернативен режим на работа, който използва един жироскоп, връщайки космическия кораб към ежедневни научни операции в петък. Телескопът и неговите инструменти са стабилни и функционират нормално.
Хъбъл премина в безопасен режим на 24 май поради продължаващ проблем с един от неговите жироскопи (жироскопи), които измерват скоростите на наклон на телескопа и са част от системата, която определя и контролира посоката, в която е насочен телескопът. Жироскопът все повече връщаше грешни показания през последните шест месеца, спирайки научните операции многократно.
Това накара екипа на Хъбъл да премине от режим на работа с три жироскопа към наблюдение само с един жироскоп, което позволява по-последователни научни наблюдения и запазване на друг оперативен жироскоп за бъдеща употреба. Агенцията обсъди този преход подробно по време на медийна телеконференция на 4 юни.
Екипът ще продължи да наблюдава проблемния жироскоп, за да види дали се стабилизира и може да се използва отново в бъдеще.
Въпреки че има някои незначителни ограничения за наблюдение в режим на един жироскоп, Хъбъл може да продължи да прави повечето си научни наблюдения. Очакват се допълнителни усъвършенствания за оптимизиране на операциите, тъй като екипът придобива повече опит с режима с един жироскоп. Изстрелян през 1990 г., Хъбъл удвои очаквания си живот и наблюдава Вселената повече от три десетилетия, като наскоро отпразнува своята 34-та годишнина.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...