За БНР Бургас кметът на Руен Ахмед Мехмед разкрива бедственото положение в две от селата в общината – Череша и Скалак, които са на воден режим цяло лято. Водата в някои части се пуска през два дена и то за около два часа. Селата се захранват от местни водоизточници, които заради сушата са с крайно намален дебит. В същото време хората в ниските точки на селата злоупотребяват с ползването на вода, поливат градини, мият коли, казва кметът.

Изграждане на отклонение от магистралния водопровод „Камчия“ до двете села ще реши проблема с водния режим, смятат от местната администрация.

От община Руен са готови да проектират 7-километрово отклонение, което да присъедини двете села към язовир „Камчия“, за да се избегне тежкия воден режим за над 1500-те местни жители.

Това изисква време и много средства, казва кметът и е категоричен, че Общината не може да се справи сама с изграждането на връзката. Затова ще разчита на финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, европейските фондове или държавния бюджет.

Неритмично е водоподаването и в селата Мрежичко, Припек и Подгорец заради остарялата водопроводна мрежа и отдалечеността от язовир „Камчия“. Подготвили сме докладна записка, която тези дни ще изпратим до ВиК-Бургас, казва кметът Ахмед Мехмед.

www.namrb.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...