Бургас е домакин на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България.

Основната тема на форума е „Развитие на градския електротранспорт за обществен превоз на пътници“. От името на кмета-домакин Димитър Николов поздрав към участниците отправи неговият заместник Станимир Апостолов. От името на НСОРБ, приветствие отправи ст. експерт Симеон Петков, който подчерта необходимостта от запазване на Общинските предприятия, чрез които може да се осъществява технологичен и управленски напредък, както и така необходимото общинско сътрудничество. Събитието уважи с присъствието си и областният управител проф. Мария Нейкова.

Организатор на конференцията е „Бургасбус“, а модератор на събитието е инж. Иван Костов, председател на УС на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България.

Присъстващите се запознаха с изцяло обновения градски транспорт на Бургас. За въвеждането в експлоатация на електрически автобуси, фотоволтаична електрическа централа и локална система за съхранение на ел. енергия говори инж. Л. Атанасов, зам.-управител „Бургасбус” ЕООД. Общината е осигурила 56 нови електробуса, след спечелен проект, които са 20 % от всички електроавтобуси, използване на територията на страната в момента.

По време на форума бяха представени добри практики и от общините Плевен, Стара Загора, Добрич, Сливен и Столична.

Участниците в конференцията имаха възможност да посетят на място Автобусно депо на „Бургасбус” ЕООД и да разгледат зарядна зона за електрически автобуси с 44 захранващи станции тип AC/DC и функционираща фотоволтаична централа, захранваща зоната, както и Диспечерския център на дружеството. През втория ден, те посетиха и зарядна зона за електрически автобуси с 12 захранващи станции тип DC/DC на територията на Тролейбусно депо в „Меден рудник“.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...