През последните години традиционно доброто сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието и храните се развива активно и постоянно се разширява на основата на принципите на равноправно партньорство. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с извънредния и пълномощен посланик на Китайска народна република в България Н. Пр. г-жа Дай Цинли.

Министър Тахов посочи, че през 2023 г. 47% от общия износ на България за Китай се е състоял от земеделски и хранителни стоки. По отношение на този износ през 2022 и 2023 г. България заема първо място сред страните от Централна и Източна Европа.

Той подчерта сътрудничеството между Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните, съвместно с Генералната митническа администрация на Китайската народна република (GACC), които работят интензивно за приключване на процедурите за изпълнение изискванията за внос в Китай на редица български селскостопански и хранителни продукти. Започнати са 38 такива процедури, като 11 вече са приключени. Приключването и на останалите процедури ще създаде условия за значително увеличаване на обема и видовете български селскостопански и хранителни продукти, изнасяни за Китай, включително на замразени и пресни плодове, пшеница и шафран, каза министърът на земеделието и храните.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...