България не подкрепи резолюцията. Гласуването бележи първия път, когато най-висшият правозащитен орган на ООН зае позиция относно шестмесечната война.

ООН предупреди за геноцид в конфликта, при който загинаха повече от 33 000 палестинци.
26 от 47-те държави членки на Съвета на ООН подкрепиха резолюцията, 13 се въздържаха и 6 бяха против. Единствените „против“ бяха България, САЩ, Германия, Аржентина, Малави и Парагвай.
Според Съвета гласуването е необходима мярка, наред с други, „за предотвратяване на по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право и нарушения и злоупотреби с правата на човека“.
Съветът на ООН подчерта, че Международният съд (МС) постанови през януари, „че има риск от геноцид“ в Газа, като изрази „силна загриженост относно съобщенията за сериозни нарушения на правата на човека … включително за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството” в палестинската територия.
През март Международният съд  единодушно нареди на Израел да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да гарантира, че основните хранителни доставки пристигат незабавно в Газа, предупреждавайки, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия и че гладът се разпространява.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *