България е на първо място в Европа по брой на жените, работещи в IT сектора. Това показва социологическо проучване, извършено от БАН. Данните бяха представени на Международна научна конференция, която  се провежда в Бургаския свободен университет.

 

Фокусът на проекта е върху дигиталните комуникации, рисковете и фалшивите новини, каза ръководителят на проекта проф. Румяна Стоилова от Института по философия и социология към БАН. Занимаваме си с определени социо-професионални групи. Резултатите от изследването показват, че по брой на жените, работещи в IT сектора, страната ни е на първо място в Европа, но сме на последно място по дигитални умения на най-ниско базисно ниво, подчерта проф. Стоилова.

По проекта са използвани сравнителни данни. Направени са интервюта с уязвими групи. По думите ѝ са установени специфични проблеми на хората с увреждания. За тях има голяма необходимост да общуват по телефона със специални устройства. Но те са недостъпни за голяма част от хората с увреждания. Ние водим разговори с министерството на труда и социалната политика, за да могат да получат тези хора помощ за закупуването на помощни средства, като например смартфони и компютри, за да стигнат технологиите до тях, подчерта Румяна Стоилова.

По проекта на БАН са изследвани най-вече неравенствата в етническите общности и уязвимите групи.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *