Двете конвенции предлагат рамка за определяне на национална политика, насочена към предотвратяване на трудови злополуки и професионални заболявания посредством насърчаване на социалния диалог, както и към създаване на все по-безопасна и здравословна работна среда чрез координирани действия на всички заинтересовани страни. През 2022 г. те са включени сред десетте основни конвенции на МОТ. България ги ратифицира през февруари 2024 г. С този акт страната ни влезе в списъка на държавите, ратифицирали всички фундаментални конвенции на организацията за правата на човека в сферата на труда.

„България винаги е била силен поддръжник на включването на изискването за осигуряване на безопасна и здравословна работна среда в рамката на МОТ за основните принципи и права на работното място“, подчерта посланик Щерк по време на церемонията по депозирането.

От своя страна генералният директор на организацията Жилбер Хоунгбо отбеляза, че България е последователна в изпълнението на своя ангажимент за защита на основното право на безопасна и здравословна работна среда и за насърчаване на безопасността и здравето при работа с оглед предотвратяване на трудови злополуки и професионални заболявания.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *