Българските, френските, белгийските и британските власти обсъдиха напредъка на сътрудничеството за предотвратяване на трафика на мигранти през Ламанша с малки лодки.

 

На 13 и 14.06.2024 г. екипи от Агенция „Митници“ и ГД „Гранична полиция“, водени от Цецка Дочева – директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и Антон Златанов, директор на ГД „Гранична полиция“ в МВР, участваха в срещата в Париж, на която домакин бе британското посолство. Обсъдена беше ролята на правоприлагащите органи за прекъсване на веригите на доставки на малки лодки и оборудване за тях, като мярка за противодействие на нелегалната миграция. Разговорите са продължение на въпроса за разрастване на партньорството между Великобритания и Франция, в който участват и други европейски държави като Германия, Нидерландия и Италия.

 

Като част от продължаващата работа за предотвратяване на преминаването на малки лодки през Ламанша, на 4 март 2024 г., на срещата на министрите на вътрешните работи на групата от Кале, правителствата на Франция и Обединеното кралство обявиха Споразумение за партньорство между Обединеното кралство и Франция по митнически въпроси и с цел прекъсване на доставките на малки лодки и части за тях, предназначени за Северна Франция.

Работата в рамките на Международно партньорство за митнически въпроси (IPCI) се съсредоточава върху веригата за доставки на консумативи за малки лодки, използвани от престъпни мрежи, занимаващи се с трафик на мигранти през Ламанша и Северно море. Споразумението цели да подпомогне събирането и анализа на митнически данни от международните партньори, както и в рамките на законодателството да се извършва задържане на навигационно оборудване по маршрута на веригата за доставки, което не отговаря на действащите разпоредби за всяка страна, подписала IPCI.

Относно така наречените „малки лодки“ в последните години се развива активно съвместното сътрудничество между Агенция „Митници“, Министерство на вътрешните работи на Република България и Агенцията за Борба с престъпността на Великобритания. Британските власти отчитат, че предпочитан начин за нелегален превоз на мигранти от Европейския съюз към Великобритания през Ламанша е чрез използването на такъв тип „малки“ надуваеми лодки, които са предвидени за десетина пасажери, но с тях действително се превозват десетки мигранти наведнъж. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, но и некачествени лодки, произведени извън Европейския съюз, които често не отговарят на стандартите за безопасност. Това, заедно с претоварването на плавателните съдове, е причина за множество инциденти със смъртни случаи на онези, които предприемат опасното прекосяване на Ламанша.

В отговор на проблема българските митнически и гранични власти предприеха засилен контрол, както и чрез правомощията на директора на Агенция „Митници“ беше издадена заповед за ограничаване на входните точки, през които е разрешено да се извършва вноса на такива лодки. По този начин бяха свити най-честите маршрути за легални доставки, а при опит за контрабанден внос лодките се задържат.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *