Българските полицаи, които ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. бяха посрещнати днес в резиденцията от посланика на Франция в София Н. Пр. Жоел Мейер.
В контекста на подготовката на мащабното събитие, френското Министерство на вътрешните работи отправи молба до над 40 държави за изпращане на техни полицаи на място. В отговор  МВР на Р България изпраща във Франция общо 31 гранични полицаи, които ще работят на летище Орли в Париж и на френско-испанската граница (гр. Перпинян). МВР изпраща също петима полицаи водачи на кучета, обучени да откриват експлозиви, които ще работят в Париж.
На приема в резиденцията на посланика присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев,  старши комисар Радослав Кулеков, заместник-директор на ГДГП, Снежина Маринова, директор на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“, Лоран Ърст, аташе по вътрешна сигурност към посолството на Франция, и неговия екип, служителите от ГДГП и ДЕСМС, съдействали за подготовката на сътрудничеството, служители от посолството.
Посланик Мейер приветства българските полицаи и благодари за техния бъдещ принос за гарантиране на сигурността на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж. Той подчерта, че България е първата страна, отговорила на молбата за съдействие, което за пореден път показва нивото и качеството на съвместното сътрудничество. Жоел Мейер добави, че в България има общност от около 2000 френски граждани, и всеки път, когато някой от тях е имал трудности и се е обръщал за съдействие към полицията, му е бил оказван добър прием и професионално отношение.
Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев благодари на посланик Мейер за организирането на срещата и подчерта, че обезпечаването на сигурността на това най-значимо международно спортно събитие е голямо предизвикателство, особено на фона на сложната международна обстановка. Кангалджиев благодари на екипите от двете страни за навременната координация и подготовка и на българските полицаи за тяхната готовност да приемат предизвикателството. Той подчерта, че тяхната мисия е повод за национална гордост и им пожела успех.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *