Идеята беше анонсирана още през миналата година, като последният обещан срок за въвеждането на контрола бе март 2024 г..
„Камерите на АПИ ще започнат да налагат глоби на база превишена скорост, когато приключи процесът по сертифициране, надграждане на системата с необходимите функционалности и са приети необходимите законодателни промени“, уточниха от агенцията.Националното тол управление разполага с 50 мобилни и 295 стационарни камери, монтирани на магистрали, първокласни и второкласни пътища, а тясната им задача е да отчитат дали преминаващите коли имат винетка. За сравнение – „Пътна полиция“ разчита на едва малко над 200 подвижни и неподвижни устройства за контрол на скоростта. Според намерението на властите всички камери, които регистрират наличието на винетки и платени тол такси, трябва да могат да измерват и скоростта. Съответната камера ще регистрира преминаването на автомобила, а следващата на пътя му автоматично ще изчисли средната скорост, с която е изминато разстоянието помежду им. Така ако шофьорът е карал по-бързо от позволеното, това веднага ще проличи.
Камерите събират информация за регистрационните номера, дата и час на преминаване, местоположение и технически параметри на превозното средство, посочват пред седмичника „Капитал“ от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Пътната агенция обаче съобщава, че за да заработят камерите като контролни за скорост, трябва да бъдат изпълнени няколко изисквания, от които като най-неизпълнимо на този етап изглежда приемането на закон в парламента.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *