170 безработни от Бургас и региона могат да се включат в безплатни обучения по осем професии. Курсовете са 300 учебни часа, изплащат се и дневни стипендии от 15 лева. Първите курсове започват днес. Те са за „Сътрудник малък и среден бизнес“, „Търговски представител“ и „Снабдител“. Другите обучения ще бъдат организирани през юли. Минимум 20 души са необходими, за да се обособи група за обучение, обясниха от Бюрото по труда.

 

Обучения са по професиите „“Електромонтьор“, „Заварчик“, „Сътрудник малък и среден бизнес”, „Търговски представител“, „Снабдител“, „Барман сервитьор“, „Работник в заведение за хранене и развлечение“ и „Помощник пътен строител“. Реализират се по проекти на работодателски организации и КТ „Подкрепа“.

„Професиите са избрани съобразно търсенето от страна на работодателите и от регистрираните безработни“, посочи директорът на Бюрото по труда в Бургас Татяна Николова.

В курсовете могат да се включат безработни от групите в неравностойно положение.

„Това са младежи до 29 години, безработни над 55 години, безработни с регистрация над 6 месеца, с ТЕЛК, с временна закрила, с основно или по-ниско образование, без професионална квалификация или неактивни лица, желаещи да работят“, обясни Николова

За първа квалификационна степен – заварчик,  работник обслужване на заведение за хранене, помощник пътен строител и снабдител преминалите успешно курса ще получат свидетелство за професионална квалификация, за останалите професии се дава удостоверение. На включилите се в обученията безработни, неживеещи в Бургас се поемат транспортните разходи. Документите за кандидатстване могат да се подават в офисите на Дирекция „Бюро по труда” в градовете Бургас, Средец и Камено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *