Бивши футболисти кандидатстват за учители по физическо възпитание. Увеличението на заплатите привлича спортистите. Малко са мъжете, които искат да станат преподаватели по други предмети, въпреки завишените възнаграждения, обясни Константин Янков, председател на бургаската структура на Синдиката на българските учители.
„Кандидатите са предимно футболисти, които са завършили специализации и магистратури, и са получили учителска правоспособност. Конкуренцията за едно място е изключително голяма. За едно обявено място за преподавател по физическо възпитание и спорт кандидатстват между 25-30 души в бургаски регион. Повечето от тях са били активни спортисти, най-вече футболисти. В това няма нищо лошо, разбира се.“
В момента има обявени много свободни работни места за учители, те са на преподаватели, които са се пенсионирали в края на учебната година. Това е първата вълна, подчерта Янков. В момента колеги от по-малките населени места, които искат да се преместят, ще се опитат да го направят. След това техните места ще бъдат обявени, това ще е втората вълна, тя ще се случи в края на август и септември.
Продължава тенденцията да липсват учители по математика, физика, информационни технологии и чужди езици.
Много често се налага да останат да преподават пенсионери, особено, в малките населени места.Често за това настояват родители-предимно в детски градини и начални класове, когато учителката трябва да изведе групата или класа, подчерта Янков.
/БНР/
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...