Талантливите младежи на ФТА „Никола Гинов“ с художествен ръководител Димитър Гинов при Младежки дом – Бургас се завърнаха от 38-ото издание на Международния фолклорен фестивал на Азорските острови „Folk Azores 2024“, Португалия. Тази година участваха фолклорни танцови състави от Перу, Чили, Аржентина, Словакия, Словения, Полша, Северна Македония, Франция, Испания и Черна гора.

Фестивалът се проведе в периода от 11 до 18 август и стартира с пищно дефиле по улиците на град Angra do Heroísmo, после и в град Прая да Витория (Praia da Vitória). Нашите самодейци имаха многобройни участия на открити сцени, в театър, зали и дом за стари хора, където показаха традиционни костюми и изиграха танци от различни етнографски области на България. Изпълненията им предизвикаха бурни аплодисменти и ръководителят на състава Димитър Гинов получи пакет и грамота за участие във фестивала при срещата си с кмета и областния управител на град Angra do Heroísmo. Музикантите имаха възможността да вземат участие и в оркестър, създаден от всички държави, представени в тазгодишното издание и под диригентството на диригент маестро Гуалтер Силва изпълниха две португалски класически произведения.

Фестивалът няма конкурсен характер, но неговата цел е да събере групи от различни страни заедно, за да покажат своята култура и нация чрез танци, музика и национални носии. Участието на бургаската група е подпомогнато и от фонд „Култура“ на Община Бургас.

С това свое участие ФТА „Никола Гинов“ дава началото на новия творчески сезон 2024/2025 и използва възможността да сподели, че набира нови попълнения в танцовия състав и хора към състава с преподаватели Димитър Гинов и Пенка Петрова. Записването е на 11, 12 и 13.09.2024 г. в Младежкия дом, между 17:00 – 19:00 часа в зала 3.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...