Четири инцидента са станали във водни басейни и водоеми през последните дни, предимно с деца.  Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване е записано, че дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител.

В правилата е записано, че един спасителен пост се препоръчва на басейни за обществено ползване с дължина до 25 m или с повърхност до 312,5 m2. И не по-малко от два спасителни постове на басейни за обществено ползване с дължина над 25 m или повърхност над 312,5 m2; А на плувни комплекси и водни паркове се разкрива не по-малко от един спасителен пост за всеки от съставните им басейни, според установените правила.

По Наредба работното време на спасителите е от 8.00 – 18.00 часа, но пък не е конкретизирано кой е задължен да назначи такива в хотела или обществения басейн, който стопанисва. Така се стига до трагедията вчера, при която оставено без надзор 4-годишно момиченце от Ахелой се удави в басейна на семеен хотел в Черноморец, докато баща му е на работа.

В цитираната Наредба, която постановява реда за ползване и осигуряване на безопасността на водните басейни, е записано, че „на максимално обезопасяване подлежат басейните за обществено ползване и водните площи или участъци от тях, за които са спазени изискванията на Наредба № 5 за управление качеството на водите за къпане и които се използват за къпане, плуване, водни спортове и водноатракционни услуги.“

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...