Аварията на пречиствателната станция в курорта „Албена“ е довела до замърсяване на морската вода в района на централния плаж в Кранево с чревни ентерококи и ешерихия коли, съобши здравната инспекция в Добрич.

Препоръката на властите е къпането в района да бъде забранено.

„Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията“, съобщи РЗИ-Добрич.

Пробите от водата са взети на 21 юни от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“

Пробите от Албена и от южния плаж в Кранево са отговаряли на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане.

В неделя властите са взели нови проби, като на 25 юни (вторник) предстои също да бъде извършена проба по планирания за сезона за къпане график.

Здравната инспекция в Добрич обещава, че ще осъществява постоянен мониторинг за „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...