Това каза заместник-кметът по хуманитарни политики Сребра Касева. Туристически агенции са заявили посещения на групи от цял свят, а за празничните дни легловата база в града е изцяло резервирана още през март.

„Според досегашните заявки, в Казанлък на 31 май, 1 и 2 юни ще има посетители от всички държави в света“, каза Касева и уточни, че заявки за посещение на празника продължава да има и това ще е така до неделния ден.

За Празника на розата ще гостуват и делегации от побратимени на Казанлък градове. „Ще имаме делегации от Южна Корея, Китай, Северна Македония и от Гърция. Чуждите посолства в България също имат огромен интерес, има потвърдени желания от множество посланици, които ще бъдат тук в празничните дни. Пъстротата в града ще е огромна“, коментира Сребра Касева.

На 1 юни предстои и побратимяване на Казанлък с виетнамския град Лай Чау, чиито представители също ще присъстват на празника. Празникът на розата тази година навършва 121 години, напомни тя.

„След миналогодишното юбилейно издание, тази година празникът е не по-малко пищен, не по-малко интересен и атрактивен за всички гости на града“, коментира зам.-кметът. От години по идея на кмета Галина Стоянова празникът е прераснал в едномесечен фестивал, който започва с избора на Царица Роза и завършва с пищното дефиле, предвождано от нея.

Тази година то ще премине под мотото „Прелестите на Долината на розите“. В отделни тематични блокове по централния булевард на Казанлък на 2 юни ще дефилират повече от 5500 участници, посочи Сребра Касева.

Кулминацията на 121-вия Празник на розата започва на 31 май с тържествената церемония по коронясване на 56-ата Царица Роза Неделина Неделчева и ще продължи до 2 юни.

До 2 юни се променя маршрутът на атракционното влакче в Казанлък във връзка с Празника на Розата. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация.

Началото на маршрута ще бъде до шадравана в парк „Розариум“. Влакчето ще стига до входа на парк „Тюлбе“, където ще спира за престой от пет минути и ще се връща обратно по същия маршрут до парк „Розариум“.

Във връзка с празниците на 2 юни ще бъде въведена временна организация на движението в централната част на града.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *