Текстовете минаха почти без дебат с изключение на няколко изказвания от националистическата „Възраждане“, които видимо имаха за цел да препотвърдят позицията ѝ против влизането в еврозоната. Тя беше инициатор и на подписка за референдум по темата, който така и не се реализира.

Текстовете минаха основно с гласовете на ГЕРБ, ПП – ДБ и ДПС-Пеевски и без промени спрямо приетото в бюджетна комисия миналата седмица, когато бяха гласувани няколко по-скоро редакционни поправки и уточнения. Съществени промени не се и очакваха, тъй като законопроектът беше вече съгласуван с ЕЦБ и Европейската комисия, като двете институции вероятно ще трябва да се съгласят и с козметичните редакции, но това вероятно ще е по-скоро формалност.

Така реално вече може да се брои, че България е постигнала пълно нормативно съответствие с изискванията да влезе в еврозоната и единственото препятствие остава покриването на инфлационния критерий, което правителството се надява да стане факт в края на годината.

Приетият закон урежда всички технически детайли около преминаването от лева към еврото, като целта му е това да стане гладко и да се избегнат некоректни практики от търговци. В него няма изненади, като основните идеи бяха анонсирани още в правителствената стратегия за приемане на еврото, а и те са практически изцяло заимствани от опита на другите страни – членки на ЕС, минали по този път.

Фиксиран е периодът от един месец, в който левовете и еврото паралелно ще са официални валути. А също така и срокът от шест месеца, в който банките и клоновете на пощите безплатно ще обменят левове в евро. След това те ще продължат да правят това, но биха могли да събират такса за услугата, а БНБ ще продължи неограничено да изкупува безплатно левове. Тук имаше предложение от депутата от „Възраждане“ Димо Дренчев тези срокове да се удължат (3 месеца за двойно обращение и година за безплатна обмяна в пощите), но те не срещнаха подкрепа.

Левовете по влогове и разплащателни сметки автоматично ще бъдат обърнати в евро, а заплатите и пенсиите ще бъдат преизчислени и изплащани в новата валута. Вписани са и текстове за защита на потребителите, като например невъзможността смяната на валутата да се ползва за основание за промяна в договорите и оскъпяване на услугите. При кредитите с променлив лихвен процент, дори да се промени базата за изчисляването му, той няма да може да бъде по-висок от лихвения процент преди датата на въвеждане на еврото. А при тези с фиксирана лихва тя се запазва без промяна.

Бонус: електронни касови бележки

В добавка към свързаните с еврото промени, чрез преходните и заключителните разпоредби на закона бяха приети и предложения на депутата от ПП – ДБ Божидар Божанов, чрез които се отварят по-широко възможностите на магазините да издават електронни касови бележки. Това вече беше допуснато в края на 2023 г. от предишното Народно събрание, но поради липсата на време текстовете не бяха прецизирани, като сега се дава възможност на по-широк кръг търговци да се възползват от тази опция.

източник:www.capital.bg
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...