Няколко дни след огласяването на оценките от матурите и националните външни оценявания след 4-ти клас е ред на десетокласниците да положат изпит по български език. Очаква се днес на националното външно оценяване да се явят 54 хил. ученици, сочат данните на Министерството на образованието.

 

Изпитът започва в 11 ч. Тази година тестът съдържа 21 задачи – с две по-малко от миналата година. Проверката по български език и литература включва изучавания материал от 8, 9 и 10 клас. Учениците разполагат с 90 минути за работа. Максималният брой точки от изпита е 100.

 

Денят е неучебен за учениците от всички училища с изборни секции.

На 12 юни учениците ще се явят и на изпит по математика.

С оценките си от изпитите по български език и математика десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

По желание те могат да положат и изпит по чужд език – на 11 юни. В зависимост от изучаваното ниво в училище изпитите в писмената си част са организирани в различно време:

  • за ниво В1 и В1.1 – начало 9 ч.
  • за ниво А2 – начало 9.30 ч.
  • за ниво А1 – начало 10 ч.

Устната част от изпита по чужд език е по график, определен от директора на училището.

При условие че получат 60% и повече от максималния брой точки на изпита, постигнатото от учениците езиково ниво в съответствие с Общата европейска езикова рамка – А1, А2, В1.1 или В1, се записва в удостоверението им за завършен първи гимназиален етап.

Националното външно оценяване по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности (по желание на ученика) е на 14 юни 2024 г. в две сесии – от 9 и от 14.30 ч.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *