Директори на затвори и пробационни служби от Европапосетиха новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново. Модерният затвор без решетки, съвременният учебен център за служители на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), преходното отделение и училището за лишени от свобода получиха одобрениетона гостите. Комплексът е изграден със средства на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и бе представен публично на 29 април т.г.
Визитата в Самораново бе част от програмата на 29-та конференция на Съвета на Европа „Права на човека, демокрация и върховенство на закона в сърцето на затворите и пробацията“, в която участват Европейската организация на затворническите и корекционните служби, Международната асоциация на корекционните служби и затворите и Европейската конфедерация за пробация, представители от Европейския съюз и Организацията на обединените нации. В София бе и председателят на Комитета срещу изтезанията Алан Митчъл. Събитие на такова високо ниво се провежда за пръв път у нас, Конференцията бе под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.
„Горд съм от това, което заедно успяхме да постигнем с българските си партньори, въпреки многото трудности“, заяви директорът на дирекция „Международно сътрудничество“ на Норвежката корекционна служба Ким Екхауген преди обиколката на обекта. „Едва ли можете да си представите как изглеждаше това място преди три години и затова благодаря за усърдната работа и усилията на ГДИН и Министерството на правосъдието“, изтъкна той. Трудностите, които са се появили при изпълнението на проекта – от бюрокрацията, през ковид пандемията, до войната в Украйна и инфлацията, са преодолени и се вижда какъв е резултатът. От своя страна главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов благодари за подкрепата на норвежките партньори и уточни, че остава малко до завършването на цялостното модерно съоръжение.
Заместник-министърът на правосъдието Георги Николов обърна внимание, че основната цел на изграждането на комплекса е преди всичко да се променят подходът и начинът на работа с лишените от свобода. „Това е политиката на министерството и на ГДИН, която ще продължи“, категоричен бе той.Гостите имаха възможност да обходят комплекса и да разгледат помещенията за престой, работа и обучение на лишени от свобода, спортните площадки и административната сграда.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...