<p style="font-weight: 400;"> До 13 септември, петък, в галерия „Средец“ на Министерството на културата може да се види изложбата с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов. Младите художници от Националното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“, от Националната художествена академия и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Акад. Николай Хайтов“ – Варна представят своя съвременен прочит на разкази, писани преди повече от 50 години.</p>   <p style="font-weight: 400;">  Експозицията е посветена на 105-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов (1919 – 2002). 105 години от рождението му се навършват на 15 септември. Изложбата се реализира под патронажа на Министерство на културата.</p>   <p style="font-weight: 400;">  Досега експозицията е представена в Смолян, Чепеларе, Яворово, Асеновград, Велинград, Девин, Златоград, Варна, Бургас.</p>   <p style="font-weight: 400;">  Предстои на 18 септември 2024 г. от 18:00 часа експозицията ще бъде представена в и в Дом на културата „Борис Христов“ в град Пловдив.</p>   <p style="font-weight: 400;">  При откриването на изложбата Иван Гранитски посочи, че „памет“ е цялото творчество на Николай Хайтов и с него той ни предупреждава, че трябва да пазим паметта си, за да оцелеем като нация. Иван Гранитски поздрави Здравец Хайтов и фондация „Памет“ за неуморната и последователна работа в опазването на Хайтовото творчество, който, по думите му, бе поет в прозата.</p>   <p style="font-weight: 400;">  Изложбата е придружена документалния албум „Светът на Хайтов“ - автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя, който отвежда зрителя в детските и ученическите му години.</p>

 До 13 септември, петък, в галерия „Средец“ на Министерството на културата може да се види изложбата с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов. Младите художници от Националното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“, от Националната художествена академия и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Акад. Николай Хайтов“ – Варна представят своя съвременен прочит на разкази, писани преди повече от 50 години.

 

  Експозицията е посветена на 105-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов (1919 – 2002). 105 години от рождението му се навършват на 15 септември. Изложбата се реализира под патронажа на Министерство на културата.

 

  Досега експозицията е представена в Смолян, Чепеларе, Яворово, Асеновград, Велинград, Девин, Златоград, Варна, Бургас.

 

  Предстои на 18 септември 2024 г. от 18:00 часа експозицията ще бъде представена в и в Дом на културата „Борис Христов“ в град Пловдив.

 

  При откриването на изложбата Иван Гранитски посочи, че „памет“ е цялото творчество на Николай Хайтов и с него той ни предупреждава, че трябва да пазим паметта си, за да оцелеем като нация. Иван Гранитски поздрави Здравец Хайтов и фондация „Памет“ за неуморната и последователна работа в опазването на Хайтовото творчество, който, по думите му, бе поет в прозата.

 

  Изложбата е придружена документалния албум „Светът на Хайтов“ – автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя, който отвежда зрителя в детските и ученическите му години.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...