Лентите ще бъдат представени лично от режисьора им – Николай Василев

На 3 и 4 септември 2024 в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ ще имате възможност да гледате два изключителни документални филма на казанлъшкия режисьор Николай Василев – „Ваклуш“ и „Формулата на Тео„. Прожекциите ще бъдат предшествани от лична среща с режисьора, който ще разкаже любопитни факти около заснемането им. На 4 септември 2024, преди прожекцията, ще може да разберете какво е общото между физиката и траките в среща-разговор със световноизвестния физик Теодосий Теодосиев.

Всички събития са безплатни и са част от програмата на Празниците в Долината на тракийските царе в Община Казанлък.

3 септември 2024 
19:30 – „Ваклуш“ и среща с режисьора Николай Василев

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998 – 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев, чиито идеи, според режисьора на филма, ще променят света. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

След премиера на „София филм фест“ миналата година, „Ваклуш“ направи своите срещи с публиката в цяла България при изключително силен интерес. Той се превърна в най-гледания филм от документалната селекцията на фестивала и се нареди на второ място за най-гледан документален филм за десетилетието в класацията на Националния филмов център. Селектиран е за участие в 28 фестивала в целия свят.

Вече има 10 награди от Америка, Франция Индия, Швеция и Швейцария. Наскоро филмът се завърна от турне в САЩ и Канада, където беше показан 16 града.  130-та му прожекция ще е в Казанлък на 03 септември 2024.

Ваклуш Толев, когото наричат Учителят на Мъдростта, е богослов по образование, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, учи, че няма зло – то е нееволюирало добро.

 

Вход свободен!

4 септември 2024 19:00 „Какво е общото между физиката и траките“ – среща със световноизвестния физик Теодосий Теодосиев

19:30 – „Формулата на Тео“ и среща с режисьора Николай Василев

Какво е общото между физиката и траките, как са я използвали в начина си на живот? Как траките са обработвали златото и какви са били познанията им за света на физиката и математиката?

Не пропускайте вълнуващата среща-разговор с физика Теодосий Теодосиев, който ще ни разкрие тайните на тракийския свят през призмата на физиката и точните науки. Археокомплекс “Долината на тракийските царе” ви кани на вълнуваща среща със световноизвестният физик на 4 септември 2024 от 19:00 часа.

А веднага след това ще гледаме документалният филм на казанлъшкия режисьор Николай Василев – „Формулата на Тео“.

„Формулата на Тео“ е филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава и обучава таланти в областта на физиката. Учениците му печелят медали на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се надпреварват да ги привлекат за техни студенти.

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Филмът ще бъде представен от казанлъшкия му режисьор – Николай Василев.

Вход свободен!

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010г. с наградата „Jameson“ на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Формулата на Тео“ „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др. През 2021г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...