Допълнителна пътна маркировка ще трябва да заостри вниманието на пешеходците в Бургас, докато пресичат улиците в най-натоварените части на града. Идеята е да се повиши пътната безопасност и да се намалят инцидентите, причинени заради разсейване от страна на пресичащите.Предложението е на група общински съветници, които напомнят, че през изминалите пет месеца в Бургас при катастрофи са ранени 147 и са загинали 7 души. Пострадали са 29 пешеходци и 1 е загинал.

В докладната се напомня, че това е особено валидно за децата и тийнейджърите пешеходци, които на практика са се „сраснали“ с дигиталните устройства. Причината е, че поради липсата на достатъчно социален и житейски опит в тази възраст, у тях все още не се е развила нужната сетивност за разстояние и скорост на приближаващия се автомобил и по този начин невниманието и разсейването крият допълнителен риск, който понякога е фатален.

Съветниците напомнят, че в няколко града в страната вече успешно беше реализирана инициатива за полагане на допълнителна маркировка на пешеходните пътеки, която изразява забраняващи знаци за употреба на слушалки и мобилни телефони при преминаване през пешеходните пътеки и кръстовищата.

От СНЦ „Аз съм бъдещето – пази ме“, инициатори на идеята, ще предоставят на Община Бургас напълно безвъзмездно шаблони, които да се използват за полагане на допълнителната маркировка. Тя следва да бъде положена на възлови кръстовища с повишен човекопоток, в близост до детски и учебни заведения, обществени здания, болници, входове и изходи на Морската градина, градски паркове, основни автобусни спирки и други.

Необходимите средства за иновацията ще бъдат в размер на 3200 лева и се предлага те да бъдат отделени от бюджета за поддръжка на уличната мрежа в града. Докладната записка ще бъде разгледана от ресорните комисии към Общински съвет-Бургас, след което ще бъде гласувана на заседанието в края на месец юни.

 

 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...