Култура Община Созопол
Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, който е почетен председател на международния франкофонски фестивал „Солей, откри две изложби от Република Азербайджан в Археологическия музей в града. Те са част от програмата на фестивала.
Н. Пр. Хюсеин Хюсеинов, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, разказа за фотографската експозиция, която е посветена на град Шуша – перлата на културното наследство на Азербайджан. Той обясни, че това е културната столица на държавата.
Втората изложба – на детски рисунки, наречена „Харъбюлбюл – символ на любовта и мира“ беше представена от София Шигаева – Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура. Тя обясни, че това е цвете, в което са събрани съдбите на роза, славей и злодей. Злодеят искал да убие розата, а славеят умрял от нейните бодили в името на любовта. Това цвете е станало символ на Азербайджан, както розата е на България, каза г-жа Шагаева – Митреска и затова сега децата на Азербайджан рисуват рози, а българските – харъбюлбюл в знак на приятелство.
Вечерта завърши с концерт на роял, по време на който бяха разказани и други азербайджански легенди.
На церемонията присъства и Н. Пр. извънреден и пълномощен посланик на Република Албания Инид Мило. Тя получи подарък от кмета на Созопол Тихомир Янакиев – книгата на проф. Божидар Димитров за историята на Созопол. Кметът каза, че това е специален жест за нови приятели, които за първи път посещават града. Н.Пр. г-жа Мило предложи на г-н Янакиев Созопол да се побратими с албанския град Саранда, който също е с древна история.
Саранда, в превод означава Свети четиридесет мъченици и е крайбрежен град в Южна Албания.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *