Ако бъде реализиран, литиевият проект Jadar на стойност 2,4 милиарда долара в Западна Сърбия може да покрие 90% от текущите нужди на Европа от литий и да помогне на компанията да стане водещ производител на литий.
Литият, широко използван в батериите за електрически превозни средства (EV) и мобилни устройства, се счита за критичен материал от много големи икономики. В четвъртък сръбското звено на Рио оповести публично няколко екологични проучвания, проведени през последните шест години и половина. „Резултатите от научните изследвания показват, че проектът Jadar може да бъде реализиран безопасно при спазване на най-високите национални и международни екологични стандарти“, се казва в изявление на компанията.
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза през януари властите искат да проведат допълнителни разговори с Рио относно проекта и приветства публичната дискусия за това дали той трябва да продължи. Точно преди общите избори в страната през 2022 г. сръбските лидери отнеха лиценза на Рио за проекта, като се преклониха пред петиция с 30 000 подписа от екологични групи и местни общности. Зелени активисти казват, че мината ще бъде отворена и ще замърсява водоснабдяването, причинявайки повече екологични щети в Сърбия, к
Представителят на Рио в Сърбия, Мариянти Бабич, каза в изявление от четвъртък, че компанията е публикувала проучвания, за да „поднови обществения диалог“ за проекта.оято вече е една от най-замърсените страни в Европа.

/www.reuters.com/

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...