Нови данни на Евростат показват, че случаите на рак, причинени от азбест, нарастват. На този фон решението на ЕК да отложи действията за защита на работниците от излагане на азбест изглежда още по-тревожно, алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Оттам напомнят, че през 2022 г. ЕК преразгледа Директивата за азбест на работното място и предложи директива за скрининг, регистриране и мониторинг на азбест, която трябваше да бъде приета през юни 2023 г. Това все още не е изпълнено и комисията не успява да защити по-добре работниците, подчертават от ЕКП.

Директивата трябва да гарантира, че работниците са по-добре защитени по време на ремонти на сгради, които трябва да се извършат като част от Зелената сделка, като това ще увеличи излагането на азбест. Други работници, например пожарникарите, ще се възползват от по-добра защита, тъй като ще получават предварителна информация за наличието на опасни материали, преди да реагират при извънредни ситуации.

Последните публикувани данни на Евростат показват, че през 2021 г. 1409 души са били диагностицирани с мезотелиом, професионален рак, свързан с работата, причинен от излагане на азбестови влакна, спрямо предходната година, когато са диагностицирани 1274 случая.

Между 4 и 7 милиона работници в ЕС са изложени на азбест и мезотелиомът все още представлява 40% от свързаните с работата ракови заболявания. Италия регистрира най-висок брой смъртни случаи от мезотелиом (518) през 2021 г., следвана от Германия (400) и Франция (329).

В отговор на новите данни конфедералният секретар на ЕКП Джулио Романи коментира: „Нарастването на броя на работещите хора, диагностицирани с мезотелиом, трябва да бъде сигнал за събуждане към Европейската комисия относно отговорността им да продължат да защитават работниците от азбест. Комисията трябва да спре да играе с живота на работниците и да изпълни директивата за проверка на азбест, която обещаха, но сега блокират повече от година. Данните на ЕС показват, че ракът, свързан с азбеста, все още е много реален за живота на хората днес, въпреки напредъка, постигнат през последните няколко десетилетия, благодарение на по-добрите стандарти за безопасност, за които се борят профсъюзите. Този ​​напредък не може да се приема за даденост. Знаем, че вълната от обновяване като част от Зелената сделка на ЕС ще увеличи излагането на азбест и това поставя отговорност върху ЕС да гарантира, че работниците, изпълняващи програмата, са правилно защитени.“

 

knsb-bg.org

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...