Памукът има двойна употреба и е необходима суровина и във военната индустрия.
Памучните линтери, страничен продукт и основна съставка, необходима за производството на нитроцелулоза, се използват в артилерийски снаряди и други експлозиви. Търсенето на боеприпаси скочи, тъй като Украйна консумира снаряди с високи темпове във войната си срещу Русия. Но изпълнителите в областта на отбраната се борят да увеличат производството поради ограниченията на веригата за доставки на различни суровини, включително нитроцелулоза, произвеждана от памук. Нитроцелулозата е бяла или жълтеникава памучна вата.
Водещи производители на оръжия, включително шведската Saab и германската Rheinmetall, предупредиха, че Европа е прекалено зависима от памучните линтери от Китай, които представляват малко под половината от световната търговия.Европейските лидери подчертаха недостига на барут. „Всички осъзнахме необходимостта да се изправим пред недостига на някои компоненти, особено на барут“, каза френският президент Еманюел Макрон през март след среща на основните поддръжници на Украйна.
Китай доставя почти половината от целулозата от памучни линтери, търгувана в световен мащаб, според Международния търговски център. Най-големите вносители на материала са Германия, Швеция и Белгия. Компаниите предупредиха, че ще бъде трудно бързо да увеличат производството на експлозиви, докато са зависими от китайски източници, и има опасност Китай да ограничи износа на материала, ако отношенията се влошат.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *