След публикуването на предходния доклад на 15 септември 2023 г., Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), тъй като България е изпълнила всички показатели и всички препоръки по него.

Сътрудничеството на България с Европейската комисия е гаранция за реформи,  целящи въвеждане и спазване на международните стандарти за ефективност и независимост на съдебната система.

Както за всички държави членки на ЕС, сътрудничеството с Комисията се осъществява в рамките на годишния цикъл на докладите за върховенство на правото и в контекста на останалите инструменти.

В доклада се отчитат положително редица мерки, като разширяването на състава на Съвета към Националния координационен механизъм за върховенството на правото, с които се дава възможност за по-широко участие на гражданското общество.

Отчитат се положително и подобряването на електронната комуникация в рамките на правосъдната система, стъпките къмрегулирането на лобизма и работата по законодателство, което да ограничи делата-шамари срещу медии, журналисти, граждански активисти.

В контекста на петия Годишен доклад за върховенство на правото в ЕС Европейската комисия отправя препоръки към всички държави членки.

 

  • Дадените в доклада препоръки съвпадат с решимостта на българското правителство да гарантира ефективна и независима съдебна система, всеобхватни мерки за превенция и противодействие на корупцията и медиен плурализъм и свобода на медиите.
  • Подчертава се нуждата и ние оставаме ангажирани да се проведе реална борба с корупцията по високите етажи на властта, включително да се видят категорични резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди.
  • Също така препоръките съвпадат със заявената решимост за утвърждаване на гаранциите за върховенство на правото в България и в Съюза.

 

С текста на доклада може да се запознаете ТУК

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...