Със средства, еквивалентни на едва 2,9% (35,7 милиарда долара) от общите им годишни военни разходи, страните от Г-7 биха могли да помогнат за прекратяване на световния глад и решаване на дълговата криза в Глобалния Юг, разкрива нов анализ на Oxfam. Преди дни приключи срещата на върха на Г-7 в Борго Егназия, Италия, на която присъства украинският президент Зеленски, и водеща тема беше войната.

Изкореняването на световния глад във всичките му форми ще изисква 31,7 милиарда долара, а Oxfam изчислява, че справедливият дял на Г-7 в усилията за облекчаване на дълга на най-бедните страни в света се равнява на 4 милиарда долара, общо 35,7 милиарда долара.

Правителствата откриват, че джобовете им са дълбоки, за да финансират войната днес, но когато става въпрос за спиране на глада, те внезапно са разорени“, каза ръководителят на отдела, изучаващ политиката за неравенство, на Oxfam International Макс Лоусън.

„Говорим за малък ангажимент с потенциал за огромно въздействие. Представете си свят, в който никой не си ляга гладен и където страните от Глобалния Юг могат да влагат пари в държавни училища и болници, вместо в плащания на лихви по дълга. Г-7 има не само средствата, но и моралния и стратегически императив това да се случи“, каза Лоусън.

Гладът нараства бързо на много места, включително в Сомалия, Гватемала, Йемен и Кения, с опустошителни последици. Над 281 милиона души сега се борят с тежък глад и недохранване. Газа е изправена пред една от най-тежките продоволствени кризи в света, причинена от продължаващата атака на Израел и обсадата на анклава. Хората вече умират от глад и лечими болести. Тези смъртни случаи ще се увеличават с по-бързи темпове, освен ако не бъде прекратен огънят и Израел не разреши пълен хуманитарен достъп до палестинската територия, която от десетилетия е под израелска блокада.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *