Г-7 се съгласи да използва замразени руски активи, за да събере 50 милиарда долара (39 милиарда паунда) за Украйна, за да ѝ помогне да се бори с нахлуващите руски сили.
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че това е още едно напомняне на Русия, „че няма да отстъпим“, но в Москва президентът Владимир Путин каза, че този ход е „кражба“, която „няма да остане ненаказана“. Също на срещата на върха на Г-7 в Италия украинският президент Володимир Зеленски и г-н Байдън подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност между Украйна и САЩ, приветствано от Киев като „историческо“. Споразумението предвижда американска военна помощ и помощ за обучение на Украйна, но не задължава Вашингтон да изпрати войски, за да се бие на страната на своя съюзник.
Според Белия дом споразумението за сигурност означава, че Вашингтон и Киев ще работят за изграждането и поддържането на способността за отбрана и възпиране на Украйна, укрепване на отбранителната промишлена база на страната и подпомагане на икономическото възстановяване и енергийната сигурност.
Споразумението за сигурност също така означава, че в случай на бъдеща руска въоръжена атака срещу Украйна ще има консултации „на най-високи нива, за да се определят подходящи и необходими мерки за подкрепа на Украйна и налагане на разходи на Русия“, се добавя в изявлението.
Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *