С различни инициативи ще бъдат отбелязани 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата. Началото на тържествата в Габрово ще бъде поставено на 19 август с поетично-музикален спектакъл с участието на ДТ „Рачо Стоянов“, НЧ„ Будителите“ и НЧ „Зора“. На следващия ден в Регионалната библиотека бъде представена книгата на Михаил Кунчев „Юнаци, лека нощ“. Програмата ще продължи с откриването на две изложби – „90 години в 90 снимки“ на НПМ „Шипка- Бузлуджа“която ще бъде на открито, разположена между Национална Априловска гимназия и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“  и „Габровци под Самарското знаме. Опълченци от Габровския регион“, това е и първата изложба в обновената зала на Регионален исторически музей – Габрово. Традиционно вече в навечерието на кулминацията на тържествата ще се състои състезание за ученици по изкачване стълбите към Паметника на Свободата и открит урок по история – този път с гост лектор Венцислав Велинов. Вечерта на площад Възраждане в Габрово ще се състои фолклорен концерт -спектакъл „Ритъмът на Свободата“ с участието на Формация „Димитров“ и Формация „Пловдивъ“ .

В съботния 24 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр. Шипка. Походите, инициирани от Ротари клуб – Габрово,  ще Ви отведат направо на славния връх, където ще се проведе церемонията по поднасяне на венци и цветя. Тя е с начален час 11.00, а по-късно е и очакваната от малки и големи възстановка на боевете от Национално Дружество „Традиция“.

Организатор на събитието е Областна администрация – Габрово със съдействието на Община Габрово, Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.

Пълната програма може да видите тук: https://www.gabrovo.bg/bg/news-article/12864

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...