Гърция загуби около 250 квадратни километра от своите плажове през последните 30 години и предстои да се раздели с още по-голяма част от бреговата си ивица от покачващите се морски нива, предупреди Костас Синолакис, виден специалист по въздействието на природните бедствия.

„Дори до 2050 г., когато морското равнище се очаква да се повиши с допълнителни 20 до 30 сантиметра, бреговата линия на някои плажове ще се отдръпне с до 30 метра, в зависимост от наклона на земята“, Синолакис е професор по гражданско и екологично инженерство в Техническия университет на Крит и Университета на Южна Калифорния. Той също продължи да предупреждава за огромните финансови разходи от унищожаването на големи участъци от силно развитата брегова ивица на Гърция, зависима от туризма. „Направихме няколко изчисления в изследователския център на Академията и според тези изчисления разходите вече са достигнали около 2,6 милиарда евро годишно“, каза той, посочвайки оценки, според които всеки квадратен метър брегова линия носи 10-15 евро в местната икономика всяка година.

Гърция, каза той, в момента е в „червената зона“, тъй като мерките за стабилизиране на плажовете на страната са отдавна закъснели.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...