Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ взе участие в мащабна международна инициатива на Европейската мултидисциплинарна платформа срещу заплахите от престъпността на Европейския съюз – ЕМРАСТ: Дни на съвместни действия по линия „Трафик на хора с цел трудова експлоатация“. Действията на територията на страната бяха реализирани съвместно със служители от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на МВР, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и Националната комисия за борба с трафика на хора в периода от 20 до 27 април.

Дните на съвместните действия, под ръководството на Нидерландия, се проведоха в 31 държави. Те бяха насочени към трафика на хора с цел трудова експлоатация, по-специално експлоатацията на граждани на държави извън ЕС и бежанци. Работата на националните и регионалните полицейски и гранични органи, данъчните власти и инспекциите по труда беше координирана и подкрепена от Европол и Европейския орган по труда.

В рамките на операцията са арестувани 51 души. Установени са 160 извършители, от които 93 за трудова експлоатация. Идентифицирани са 334 потенциални жертви на трафик на хора и са започнати 476 нови разследвания за различни престъпления. Участващите в общоевропейската кампания 15 313 представители на държавни институции и правоохранителни органи са проверили 165 896 обекта, като инспекциите са извършени в широк спектър от сектори – кетъринг, гастрономия, доставка и преработка на храна, месо, козметични услуги, домашни здравни услуги, логистика и дистрибуция, селско стопанство, строителство и минно дело. Целта на едноседмичната дейност е насочване на вниманието си към формите на трудова експлоатация и повишаване на осведомеността относно трафика на хора.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *