Валежите, които наводниха улици, изкорениха палми и разбиха фасади на сгради, никога не са били виждани в нацията от Близкия изток от 1949 г. насам. В популярната туристическа дестинация Дубай полетите бяха отменени, движението беше спряно и училищата затворени.

Сто милиметра (почти 4 инча) дъжд падна в рамките на само 12 часа във вторник, според метеорологичните наблюдения на летището – около това, което Дубай обикновено записва за цяла година, според данни на ООН.

Дъждът заваля толкова силно и толкова бързо, че някои шофьори бяха принудени да изоставят превозните си средства, тъй като наводненията се повишиха и пътищата се превърнаха в реки.

Екстремни валежи като това стават все по-често срещани.
Прекъсването на летищните операции продължи и в сряда, след като бурята отшумя, като пътищата за достъп бяха блокирани от наводнения и множество авиокомпании, включително националният превозвач Emirates, съобщиха за закъснения на полети. Бюджетната авиокомпания Flydubai отмени всички полети до 10 сутринта местно време в сряда.

В сряда сутринта Dubai International посъветва хората „да НЕ идват на летището, освен ако не е абсолютно необходимо“, като каза, че полетите продължават да се забавят и пренасочват.

Emirates спря чекирането за пътници, заминаващи от Дубай от 8 сутринта местно време в сряда до полунощ в четвъртък поради „оперативни проблеми, причинени от лошо време и пътни условия“.
Видео, разпространено в социалните мрежи, показва как мебели летят от балкони. В Dubai Marina, изкуствен канал, облицован с небостъргачи и търговски обекти, мебелите от близките ресторанти можеха да се видят отнесени от силни течения.

Изображения, публикувани в местни медии, показват задръстване на движението по шосе Шейх Зайед в Дубай, 16-лентова пътна артерия. Луксозни автомобили бяха забелязани почти изцяло потопени в района Business Bay, който е дом на жилищни сгради, офиси и търговски обекти. Метростанция в Дубай беше наводнена от пътуващи, които трябваше да газят през вода, стигаща до глезените.
източник:CNN

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *