Естонците могат да гласуват в рамките на шест дни, които започнаха в понеделник, но Холандия е единствената страна от ЕС, която стартира еднодневното си гласуване толкова рано, следвана от Ирландия в петък и останалите страни от ЕС през уикенда. Резултатите за цяла Европа ще бъдат обявени в неделя вечерта, след като всички държави членки приключат гласуването.

Гласуването в Холандия идва шест месеца след като крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс предизвика шок в Европа, като се превърна в най-голямата партия в холандския национален парламент. Проучването предполага, че Вилдерс ще надгради тази популярност и ще даде тона на голяма част от блока.

След последните избори за ЕС преди пет години популистки, крайнодесни и екстремистки партии ръководят правителства в три държави от ЕС, част са от управляващи коалиции в няколко други и изглежда имат нарастваща обществена подкрепа в целия континент. Изборите за ЕС са второто най-голямо упражнение за демокрация в света след изборите в Индия и залозите са високи.

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Задължителните полета са маркирани със*

Loading...