Очакванията ни са оптимистични – да има ръст в туризма около десетина процента, а според оптимистични прогнози и над 10 процента, което би било фантастично, каза служебният министър на туризма Евтим Милошев по БНР.
От началото на годината, за първите три месеца, според данни на Европейката туристическа комисия България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 година. Това е много добър показател, каза той. По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.  – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г., съобщиха вчера от министерството. 
По думите на министъра липсата на кадри принуждава работодателите да обещаят поне с 20 процента по-високо заплащане в сравнение с миналото лято. Той призова външно министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан.
В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите на министъра работодателите очакват тези служители. 

Напиши коментар Коментари

Оставете коментар

Mandatory fields are marked with *